Idegranen – Den mångsidiga och långlivade häcken

Som de flesta vet är inte valet av häck alltid det lättaste, då det finns ett stort utbud och man ofta väljer mellan ett par olika. Så i den här artikeln ska jag ta upp ett par punkter som kommer att hjälpa er att komma fram till vilken sorts häck som passar er bäst. Detta kommer jag att göra genom att ta upp saker man kan tänka på innan man väljer.

Först och främst behöver man avgöra om man vill ha en friväxande häck eller en som ska formklippas.

Friväxande häckar är i regel oftast plantor som har både smyckande blad och härliga blommor. Det viktiga när man ska ha en friväxande häck är att klippa ner den endast en gång när den väl är planterad. Detta görs för att man ska få en så tät och vacker häck som möjligt, efter detta är gjort är det bara till att låta den växa fritt.

Exempel på friväxande häckar (Häckplantor): Thuja, Brabant, Syren, Bokhäck och Lagerhägg Etna.

Vill man hellre ha en formklippt häck, ska man formklippa den direkt när den är planterad. Så att den kan formas rätt från första början. Den stora fördelen med formklippta häckar är att de inte tar lika mycket plats som de friväxande sorterna, således kan de med fördel användas även om man har en liten trädgård.

Exempel på formklippta häckar: Måbärshäck, Vintergrön Liguster och Avenbok.

Andra saker man bör tänka på är: vilken zon man befinner sig i så att man köper en häck som klarar klimatet, vad man har för användningsområde för häcken(ska den vara rumsindelare eller bara agera avgränsare?), hur mycket skötsel de kräver, om de klarar av att växa i skugga eller mycket sol och sist men inte minst om häcken ska vara grön året runt, fälla löv eller blomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *